Baobabtræet – savannens smarteste træ

Baobabtræet – savannens smarteste træ

                                                                                                                                     Foto: Lotte Ærsøe

Langt ude på den ghanesiske savanne, findes der et helt specielt træ. Det har så mange gode egenskaber, at mange afrikanere betegner det som en ven. Træet har en meget tyk stamme med grå-brun bark. Grenene er korte og tykke, og bladene, som springer ud i regntiden, er formede som en hånd med fem fingre.

En af de særlige ting ved træet er, at det suger store mængder vand til sig i regntiden og gemmer det til tørtiden. Faktisk består træet af 80% vand. Derfor bliver træets stamme flænset af elefanter og andre dyr i tørtiden. Så går de på jagt efter vand under barken, når søer og vandløb udtørrer.

Verdens største vitaminpille
Det er ikke kun dyrene, der er glade for Baobabtræet. I Ghana bruger man baobabtræets blade til at lave sovs og grød. Man skærer de friske blade ned, tørrer dem og gemmer dem til tørtiden, hvor der ikke er særlig mange afgrøder at tage af.

Baboatræets frugter

                                                                                                                               Foto: Lotte Ærsøe

I begyndelsen af regntiden vokser der store hvide blomster frem på træet. De forvandler sig til store, aflange frugter. Frugterne har en hård skal og er fyldt med frugtkød, som har en tørt. Lidt ligesom kridt. Frugtkødet er sødt men samtidig lidt surt. Baobabfrugten er meget sund. Den indeholder mange c-viaminer og kalk, så det er lidt ligesom at plukke en kæmpestor vitaminpille. De fleste ghanesiske børn elsker frugten. Men man skal være hurtig, hvis man vil have fingrene i dem, før aberne tager for sig af retterne. Selv når træet dør, kan det være nyttigt. Det falder sammen i en tør bunke, der kan bruges som gødning.

Livets træ
Mange afrikanere kalder baobabtræet for ’Livets træ’, fordi træet bliver ved og ved med at leve. Det vokser så langsomt, at det tager 1000 år, før det når sin fulde størrelse. Fordi træet lever så længe, kan man sige, at det forbinder fortid og nutid. Derfor tror mange, at man gennem træet kan komme i kontakt med sine forfædre. Efter 1000 år dannes der et hulrum inde i træet. Hulrummet i baobabtræet kan bruges til at gemme sig i, hvis man er på jagt eller vandring og støder på et vildt rovdyr. I Sydafrika findes et af verdens ældste baobabtræer. Det er 6000 år gammelt og har en omkreds på 47 meter. Hulrummet indeni træet er så stort, at man har bygget en bar med plads til 60 personer.