De store historiefortællere

De store historiefortællere

Fest i landsbyen Duna i Nordghana - foto Marie Maigaard

I Ghana er der stor tradition for at fortælle historier og synge sange. Hver landsby har som regel en "griot". Det er navnet på en syngende historiefortæller. Grioten har til opgave at fortælle landets, stammens og landsbyens historier. I Danmark kaldte man i middelalderen de syngende fortællere for skjalde. Grioten synger om alt fra fødsel, død og ægteskab til politik og sladder.

Grioten har også en forbindelse til den åndelige verden. Den synger han også om. Grioten er på en måde en omvandrende historiebog. Hans fortællinger har ofte en morale. Den kan han få frem ved at fortælle fabler. Grioten skal være en dygtig til at optræde, så folk gider at lytte til ham. Nogle gange bruger grioten også instrumenter.

                                                                                                                             Foto: Dorthe Nielsen

Griotens koloko

I det nordlige Ghana bruger grioterne ofte et særligt instrument, når de synger og fortæller. Det er et instrument, som hedder ’koloko’ eller ’ngoni’. Det er et strengeinstrument som er i familie med en guitar. Kolokoen har to strenge. I gamle dage var de lavet af dyretarme eller tørret skind. Men i dag bliver strengene lavet af fiskesnøre. Strengene sidder på en ”krop” som er lavet af kalabas. Kalabas er en hård, tørret skal fra tropiske frugter. Kalabassen bliver betrukket med et tørret gedeskind. Kolokoen kommer fra det vestafrikanske land, Mali.

På hjemmesiden kan du læse nogle forskellige ghanesiske fortællinger og fabler De er blevet givet videre fra mund til mund gennem flere generationer, før de blev skrevet ned.