Den dumme antilope

Den dumme antilope

Denne fabel er fortalt af Mr. Aduse Poku Antwi. Han kender historierne fra sin bedstemor, som i hans barndom fortalte historier ved bålet. Fablen er oversat af Majken Krogh - grafik: Peter Waldorph

Engang blev der holdt en stor festival for dyr. Alle dyr var inviteret, og der blev spillet på trommer, så dyrene kunne danse. Antilopen elskede at danse, så snart den hørte lyden af trommer, sprang den ud på gulvet og begyndte at danse. Antilopen dansede længe til sin egen glæde og tilfredsstillelse.

Men efter et stykke tid syntes den, at det blev kedeligt at danse alene, så den bød skildpadden op til dans. Skildpadden svarede nej. Den ville bestemt ikke danse. Antilopen spurgte en gang til, om ikke nok skildpadden ville danse sammen med ham. Igen sagde den nej, men antilopen tiggede og bad og lovede det ene og det andet, hvis bare skildpadden ville danse med ham. Til sidst sagde skildpadden til antilopen, at hvis den skulle danse, og der skete noget, så ville antilopen blive holdt ansvarlig. Antilopen ville gøre hvad som helst for at få skildpadden med ud på dansegulvet, så den accepterede uden videre forslaget.

Så gik skildpadden med antilopen ud på dansegulvet og begyndte at danse. Alle de andre dyr kiggede og klappede, og snart kunne de se, at skildpadden var en fantastisk danser. Den dansede så smukt, at alle dyrene fik tårer i øjnene af glæde.

Hen på aftenen stoppede trommerne, og der blev helt stille. Men skildpadden havde rigtig danset sig varm og ville ikke stoppe med at danse. Så den insisterede på, at de skulle fortsætte med at spille. Dyrene spillede igen på trommerne til langt ud på natten, så længe, at trommeskindet sprak. Trommerne måtte repareres, og til det formål skulle man bruge skindet fra en antilope. Alle dyrene kiggede tøvende på hinanden, indtil skildpadden sagde, at den havde et forslag. Når antilopen dukkede op igen, så skulle de fange og dræbe ham, så de kunne bruge hans skind til at reparere trommerne med. De andre dyr syntes, at det lød rimeligt. Antilopen havde jo lovet, at den ville tage ansvaret, hvis der skete noget, når skildpadden dansede.

Sådan gik det til, at antilopen blev dræbt, og dens skind blev brugt til at reparere trommerne med.