Den sorte kobra

Den sorte kobra

Kobraslangen er en meget giftig slangeart.Den lever i Ghana, men også i andre trope- og ørkenområder. Kobraslangen genkendes bedst på sin ”hætte” bag ved hovedet. Hætten udspiles, når slangen føler sig truet eller bliver forstyrret. Kobraen kan blive mellem 1,5 og 6 meter lang – kongekobraen er længst og farligst. Den spiser næsten udelukkende andre slanger, også de giftige af slagsen. Heldigvis for ghaneserne holder kongekobraen sig til den asiatiske regnskov, men den har familie i Afrika. Her findes fem forskellige slags kobraslanger, som alle er giftige.

Den sorte kobra
Den farligste kobraslange, der findes i Ghana, er den sorte kobra. Som andre kobraarter lægger den sorte kobra æg. Hunnen lægger mellem 8 og 25 æg i et hul. Æggene udklækkes efter 50-60 dage. Den sorte kobra den vogter over æggene, indtil de udklækkes. Det er der ikke mange slanger, der gør. Når ungerne kommer ud, er de ca. 25 cm lange. Den sorte kobra lever af gnavere, fugle, æg, firben, fisk og frøer. Den kan godt spise en hel kylling på én gang. Den lever i skoven, men kan også finde på at bevæge sig ind på landmændenes marker. Det er smart at have en sort kobra i sin baghave, fordi den æder de skadedyr, som ødelægger afgrøderne. Men når den lever i marken, er den også en større trussel for mennesker, som kan risikere at blive bidt af slangen.

Indian cobra

                                                                                                                            Foto: Wikipedia free

Hvis uheldet er ude…
Et bid fra en sort kobra er så giftigt, at det kan dræbe en voksen mand på kun seks timer. Når den sorte kobra bider, sprøjter den en gift ind, som rammer nervesystemet og lammer musklerne.Til sidst kan man ikke kan trække vejret. I et land som Ghana er der langt mellem hospitalerne. Det kan være svært at finde transport. Måske er der ikke lige en bil i nærheden. Eller måske er det regntid og helt umuligt at køre på de mudrede grusveje. Hvis man kommer frem til sygehuset eller sundhedsklinikken, er det ikke sikkert, at de har den rigtige modgift. Så er der ikke noget at stille op.

Vidste du at…
Kobraslangen er den slange, som en slangetæmmer helst vil have? Slangetæmning har været forbudt i de fleste lande siden 1991.