Elefanten - et truet dyr

Elefanten - et truet dyr

                                                                                                                    Foto: Nevit Dilmen

Der er ikke særlig mange elefanter tilbage i verden. For 100 år siden levede der fem millioner elefanter i verden. I dag er der kun omkring 600.000 tilbage. Særligt er den asiatiske elefant i fare for at blive udryddet, og man taler derfor om, at det er en truet dyreart. De afrikanske elefant har også været truet, men i dag går det lidt bedre. Mange elefanter mister livet på grund af deres stødtænder. Ud af stødtænderne kan der laves figurer, smykker og klavertangenter, som kan sælges for mange penge. I dag er det forbudt at dræbe elefanter for at få deres stødtænder. Men det sker alligevel. Stødtænderne handles ulovligt på det sorte marked, selv om det blev forbundt i 1990.

Ikke kun krybskyttens skyld
Det er ikke kun krybskytteri og jagten på elfenben, der er grunden til, at der i dag traver færre elefanter rundt på savannen. Fordi der er er kommet flere mennesker på jorden, er der blevet lavet landsbyer, veje og marker på savannen. På den måde er elefantens naturlige levested blevet ødelagt. Skovelefanten bliver truet, når skoven fældes. Når regnskoven fældes, mister elefanten nemlig sit levested. Når der mangler vand og mad i regnskoven, søger elefanterne nye steder hen. Det gør dem mere udsatte for jægere. Samtidig begynder dyrene at leve af landmændenes marker. For at forhindre, at dyrene spiser afgrøderne, bliver de ofte skudt. Derfor dør mange skovelefanter, når regnskoven fældes.

Elefantens udbredelse i Afrika

De grønne områder viser, hvor i Afrika, der lever elefanter

Håb for savanneelefanten
Heldigvis er lykken ved at vende for de afrikanske savanneelefanter. Bestanden af afrikanske elefanter ser ud til at stige især i det sydlige Afrika. I Sydafrika går det endda så godt med at passe på elefanterne, at der nærmest er sket en kæmpe eksplosion i antallet af elefanter. De mange elefanter spiser dog så meget, at plantelivet kan komme i fare på de steder, hvor elefanterne lever.