Elefanter i Ghana

Elefanter i Ghana

                                                                                                                               Foto: Anne Hefting

I Ghana lever der to slags elefanter; den afrikanske skovelefant og den afrikanske savanneelefant. Indtil for nylig troede man, at det var den samme slags elefant, og man kaldte den derfor bare for den afrikanske elefant. Forskere har dog opdaget, at der er forskel på de to arter.

Den afrikanske savanneelefant
Som du nok kan regne ud, lever denne elefantart på den afrikanske savanne. Savanneelefanten er den største elefantart, der findes. Skulderhøjden på en voksen hanelefant er 3-4 meter, og den vejer op til 7,5 ton. Den største, man nogensinde har fundet, vejede hele 10 ton. Det svarer til vægten af mere end 300 10-årige børn. Hunnerne er noget mindre. De vejer ”kun” op til 4,5 ton. De fleste savanneelefanter lever i Østafrika, men kan også findes i det vestlige Afrika.

Smarte ører
Den afrikanske savanneelefant har kæmpestore ører, men faktisk hører den ikke særlig godt af den grund. I stedet bruger den ørerne som køleanlæg. På den afrikanske savanne kan det blive afsindigt varmt, og når elefanten sveder meget, blafrer den med ørene. På den måde bliver blodet i ørene afkølet, og når blodet så løber tilbage til resten af kroppen, bliver kroppen nedkølet. På en voksen elefant kan ørerne blive 2 meter lange og 1,5 meter brede.

Afrikansk elefant

foto: Muhamed Mahdi Karim

Den afrikanske skovelefant
Skovelefanten lever også i Ghana, men man skal være rigtig heldig for at møde en skovelefant. De lever nemlig ikke på savannen, men inde i den tætte og fugtige regnskov. Skovelefanten er mindre end savanneelefanten og vejer op til 4,5 ton. Skovelefantens ører er også meget mindre end savanneelefantens. Det er fordi, skovelefanten har brug for mindre nedkøling. I regnskoven kan skovelefanten let finde skygge, mens det er meget sværere for elefanten, der lever på savannen, hvor der kun er få træer at gemme sig bag.

I regnskoven bruger elefanten næsten hele dagen på at spise. Ja, elefanten bruger faktisk 16 af døgnets 24 timer på at gumle sig igennem blade, bark, frugter, grene og planter. Men der er ikke noget at sige til, at elefanten bruger så meget af sin dag på at spise. Skovelefanten spiser nemlig over 100 kg føde om dagen, og det tager lang tid. Elefantens tænder er rigtig gode til at kværne føden med. Grene og græs slider dog meget på tænderne, og de bliver derfor slidt op i løbet af 8-12 år. Heldigvis vokser der nye tænder frem, som presser de gamle, slidte tænder ud. Elefanten har i alt seks tandsæt. Når det sidste tandsæt er slidt ned, dør elefanten af sult. Elefanten lever mellem 50 og 70 år.

foto: Thomas Breuer

Vidste du, at...
Elefantunger vejer ca. 100 kg ved fødslen?
Elefantunger tager 1 kg på hver dag i det første år af sin levetid?
Elefanter spiser op til 300 kg mad om dagen?
Elefanter kan suge op til 9 liter vand ind i snablen, som den bagefter drikker eller sprøjter ud over sig selv og andre elefanter?
Elefanter kan drikke over 200 liter vand på fem minutter?
Elefantens hud er 2,5 cm tyk?