Fakta om Ghana

Fakta om Ghana

                                                                                            Foto: Hans Meier Andersen

Areal:
238.533 km2
Danmark er 43.094 km2. Ghana er altså over fem gange så stort som Danmark.

Flag:
Det røde på flaget symboliserer de, der døde ved uafhængigheden i 1957. Det gule repræsenterer landets mineraler (f.eks. guld og diamanter), mens det grønne symboliserer landets frodige natur. Den sorte stjerne siges at være en ledestjerne for afrikansk frihed.

Befolkning:
23,8 millioner indbyggere, hvilket svarer til over fire gange så mange mennesker som i Danmark, hvor der bor 5,5 millioner mennesker.

Hovedstad:
Accra er Ghanas hovedstad og landets største by. Der bor 2,3 millioner mennesker i Accra.

Sprog:
Det officielle sprog i Ghana er engelsk, som også tales i skolerne. Den ghanesiske befolkning er delt op i mindre grupper – kaldet etniske grupper – som taler mere end 30 forskellige sprog og dialekter.

Grænser:
Ghana ligger i Vestafrika og grænser op til Burkina Faso, Elfenbenskysten og Togo. Ghana har en kystlinje på 539 km. Det svarer til 21.500 udstrakte pytonslanger. Eller 12,5 maratondistancer. Danmark grænser kun op til Tyskland og har samtidig mange øer. Derfor er kystlinjen i Danmark meget længere, nemlig 7314 km.

Forventet gennemsnitslevealder:
57 år
Hvis man bor i Danmark, er den forventede levealder langt højere. Her kan man forvente at blive over 20 år ældre end en person i Ghana. Det hænger sammen med, at man i Danmark har bedre adgang til lægehjælp og medicin og ikke mangler fødevarer. I Danmark er den forventede levealder 78 år.

Klima:
Ghana har et tropisk klima med forholdsvis konstante temperaturer året rundt. Der er altså ikke årstider på samme måde som i Danmark, hvor det er rigtig koldt om vinteren og varmt om sommeren. Fordi Ghana ligger tæt på ækvator, står solen op og går ned stort set på samme tid hver dag året rundt. I Ghana er det varmt og tørt langs sydøstkysten, varmt og fugtigt i sydvest og varmt og tørt i det nordlige Ghana. En stor del af landet er dækket af frodig regnskov, men i Nordghana er terrænet mere savanne-lignende. I regnskovsområdet er der to perioder med regntid, fra april til juni og igen i august og september. I tørtiden kan temperaturen nå helt op på 45 grader.

Naturressourcer:
Ghana er rigt på guld, tømmer, diamanter, fisk, gummi, råolie, sølv, salt og kalksten.

Landbrug:
Ghana er verdens næststørste kakaoproducent. Hvert år producerer Ghana 600.000-700.000 tons kakaobønner. Det svarer til vægten på over 100.000 afrikanske elefanter. Kakaoen er meget vigtigt for Ghanas økonomi, fordi de kan sælge kakaoen til andre lande og på den måde tjene penge. Toms chokolade køber f.eks. størstedelen af deres kakao i Ghana. Kakaobønnerne dyrkes af bønder på familedrevne farme.

Vidste du at…
Der i Ghana er ca. 800.000 bønder, som dyrker kakao?”

Valuta:
Ghana cedi (GHC). 1 GHC svarer lidt mere end 3 kr.

Dyreliv:
Ghana har et rigt dyreliv. Der findes store pattedyr som elefanter, bøfler, antiloper og chimpanser. Rovdyrene omfatter løver og leoparder, og i landets floder lever der både krokodiller og flodheste. Desuden findes der mere end 700 forskellige fuglearter, lige fra rovfugle til papegøjer. Også krybdyr og insekter trives i den ghanesiske natur, hvor man være (u)heldig at støde på pytoner, kobraer, mambaer og alverdens former for edderkopper og biller.

Selvstændighed:
Den 6. marts 1957 blev Ghana selvstændigt. Siden 1874 var Ghana Storbritanniens koloni.

Andel af befolkningen, der lever i ekstrem fattigdom (under 10 kr. om dagen):
30% - altså næsten hver tredje indbygger. Mange af disse mennesker bor i Nordghana.

Andel af børn i grundskolen:
75%
I Nordghana kommer kun halvdelen af børnene i skole i modsætning til 90% i den sydlige del af landet.

Andel af befolkningen over 15 år som kan læse og skrive:
Total: 67,3%
Mænd: 73,2%
Kvinder: 61,2%

Andel af befolkningen der har adgang til rent drikkevand:
54%

Styreform:
Demokrati Ghanas præsident siden 2009, John Evans Etaa Mills, døde i juli 2012, og den nuværende præsident, John Dramani Mahama, blev derfor indsat som præsident i stedet indtil det kommende valg i december 2012. Præsidenten vælges for en periode på fire år.

Befolkningsfordelingen:
 
Kilde: CIA World Factbook og UM