Flyveegernet

Flyveegernet

Det røde egern er meget udbredt i Danmark. Du kan nemt støde på et egern i en park eller på en gåtur i skoven. Flyveegernet skal du meget længere væk for at finde. Nogle slags flyveegern lever i Østeuropa og Nordamerika, mens andre lever under varmere himmelstrøg. Dybt inde i Ghanas regnskov sker det jævnligt, at et flyveegern kommer svævende fra trætoppene.

Luftens superhelt
Et flyveegern er udstyret med svævehud, som går fra ”håndledene” på forbenene til ”anklerne” på bagbenene. Svævehuden kan bedst ses, når den er spændt ud. Når flyveegernet sætter af fra et træ og kaster sig ud i luften, skulle man næsten tro, at egernet har taget en kappe på i farten. Ligesom en superhelt. Når svævehuden foldes ud, fanges vinden på undersiden af dyret, på samme måde som en drage. Så kan egernet svæve op til 100 meter fra ét træ til et andet. Egernet bruger sin store, buskede hale til at styre med og til at sænke farten inden landingen. Dens kløer så lange og skarpe, at den med lethed kan gribe fat i træstammen på det nye træ.

Flyver flyveegernet?
Kan et flyveegern overhovedet flyve? Der er kun meget få slags flyveegern i verden, som kan flyve opad. De fleste driver nedad pga. tyngdekraften. Derfor kan man ikke kalde flyveegernet en ”aktiv flyver”. De svæver gennem trætoppene. Det er en smart evne at have. Flyveegernet sparer nemlig både tid og energi, som de kan bruge på at finde mad og være på vagt overfor rovdyr, der gerne vil bruge dem som dagens måltid.

                                                                                                                                Foto: Angie Spuc

Egernets hjem er i fare
Ligesom mange andre dyr i verden, er flyveegernets hjem – regnskoven – truet af træfældning. Jo mere af regnskoven, der fældes, jo mindre plads er der til dyrene. Træerne bliver fældet og regnskoven ryddet af flere grunde. For det første bliver regnskoven ryddet, så der bliver mere plads til at dyrke jorden, bygge huse, fabrikker og veje. For det andet fældes træerne, fordi de kan sælges som tømmer. Tømmer bruges fx til at bygge huse. Mange træer bliver fældet ulovligt.

Vidste du, at...
Et flyveegern kan svæve op til 100 meter?
Der hvert eneste sekund forsvinder regnskov svarende til én fodboldbane? Om året svarer det til et område, der er tre gange så stort som Danmark.

Kilde: Illustreret videnskab www.illvid.dk