Ghana som koloni

Ghana som koloni

Slavehandlen blev afskaffet. Men europæerne havde brug for varer. Og de ville gerne bestemme i Afrika. Derfor gjorde de mange lande til kolonier. Det brugte man soldater til. Da kalenderen viste 1885, var næsten hele Afrika en koloni. Guldkysten blev en britisk koloni i 1874.

Ikke alle indbyggerne på Guldkysten ville finde sig i, at Storbritannien ville styre landet. Der var mange kampe og krige mod englænderne. Nogle lokale folk kæmpede sammen med  englænderne. Til gengæld fikde lov til at bestemme, hvem der skulle være høvdinge og ledere.

Englænderne havde brug for varer
Da de værste kampe var slået ned, kunne landet begynde at producere varer til Storbritannien. Englænderne skulle bruge palme-olie i deres maskiner og til lys og sæbe. Og de skulle også bruge kakao. I starten tjente Guldkysten godt på at producere kakao. Prisen var god, og der blevet lavet kakaoplantager på store dele af landets mest frugtbare jord. Snart holdt folk op med dyrke den mad, de skulle spise. I stedet blev de kakaobønder. Så måtte de købe nødvendige varer fra andre lande. Det var dyrt.

Ghana blev selvstændigt
Efter 2. Verdenskrig blev de fleste af verdens kolonier selvstændige. I 1957 blev Guldkysten, som det første land i Afrika, selvstændigt. Fra den tid har landet heddet Ghana.