Ghanas mange folk

Ghanas mange folk

Pigernes mærke viser, at de hører til gruppen dalon - foto: Maria Sander

Der bor cirka 23 millioner mennesker i Ghana. Folk, der bor i Ghana, er ghanesere. Men de er også akan, ewe eller dagomba. Det er navne på nogle af de mange grupper af folk, der bor i Ghana. Grupperne taler forskellige sprog. Der er mere end 30 sprog i landet. Sprogene er lige så forskellige som dansk og kinesisk.

I et land skal folk kunne snakke sammen. Derfor har Ghana besluttet, at deres fælles sprog skal være engelsk.

Der er en del mennesker i Ghana, som ikke har lært engelsk endnu. Men rigtig mange taler både engelsk og deres lokale sprog. Der bliver også talt engelsk i skolerne.

Her er klassen ved at lære en engelsk sang

Her er klassen ved at lære en engelsk sang - foto: Dorthe Nielsen

På de skoler, hvor IBIS arbejder, underviser man på lokalsproget i de små klasser. Så lærer børnene at læse og skrive på deres modersmål – altså det sprog de taler derhjemme. Senere lærer de at tale, læse og skrive på engelsk.

Tallene kender vi, men overskriften er på lokalsproget

Tallene kender vi, men overskriften er på lokalsproget - Foto: Dorthe Nielsen

I Ghana ser man mange mennesker med ar på kinderne. Det er mærker, som viser hvilken gruppe, man hører til. Grupperne har forskellige mærker. Både piger og drenge får mærket, når de er små, hvis deres familier følger den skik. I dag er det ikke alle børn, der får et mærke. Nogle mener, at det er en gammeldags skik.