Høvdinge og stammer

Høvdinge og stammer

Chief of Nakwabi

Høvdingen i landsbyen Duna - foto: Marie Maigaard

I det nordlige Ghana lever folk fra mange forskellige etniske grupper side om side. Nogle er kristne, andre muslimer, mens andre tror på forskellige naturreligioner. Det er også meget almindeligt, at man blander forskellige religioner lidt sammen, og for eksempel tager det bedste fra kristendommen og blander med mere traditionelle og lokale religioner. Der er omkring 50 forskellige etniske grupper og undergrupper i Ghana.

Høvdingene i Nord

De to største etniske grupper i Nordghana er Dagombafolket og Gonjafolket. Det er muslimske grupper, der mest lever af landbrug. Som mange andre grupper i Ghana ledes grupperne af en høvding. Høvdingen er meget magtfuld og respekteret. Det er fx ham, man spørger til råds, hvis der er konflikter i landsbyen. Når høvdingen dør eller bliver for gammel, er det som regel hans søn, der bliver den nye høvding. Hvis folk er utilfredse med høvdingen, kan han godt afsættes. Det er noget høvdingerådet sørger for.

I Ghana kaldes høvdingen med et engelsk ord for chief. Her er det Chief Kacheen

I Ghana kaldes høvdingen med et engelsk ord for chief. Her er det Chief Kacheen - foto Hanne Selnæs

En trone af skind

Kommer man på besøg i en ghanesisk landsby, er det normalt at hilse på høvdingen som det aller første. Når man har hilst på ham, er det i orden at se sig lidt omkring og tale med de lokale. Hos Dagombafolket sidder høvdingen på en bunke af ko- eller gedeskind, når folket f.eks. er samlet for at holde møde. Bunken af skind er ligesom en trone. Man er ikke i tvivl om, hvem der er høvdingen.

Chief Sonyon sidder klar til at modtage folk

Chief of Sonyon sidder klar til at modtage folk - foto: Lotte Ærsøe