Kuaku Ananse og visdomskrukken

Kuaku Ananse og visdomskrukken

Denne fabel er fortalt af Mr. Aduse Poku Antwi. Han kender historierne fra sin bedstemor, som i hans barndom fortalte historier ved bålet. Fablen er oversat af Majken Krogh- grafik: Peter Waldorph

Engang for længe siden var der en mand, der hed Kuaku Ananse. Kuaku Ananse havde ét stort ønske. Han ville være den klogeste mand i hele verden. Han besluttede sig for at samle al verdens visdom sammen i en krukke og lukke krukken tæt til. Bagefter ville han gemme den langt væk, så ingen kunne finde den og blive klogere end ham.

Da han havde fået samlet al verdens visdom i krukken, lukkede han den store, tykke visdomskrukke godt og sikkert til. Så besluttede han sig for at klatre op i det største træ, han kunne finde, og hænge visdomskrukken i toppen af træet. Her ville ingen kunne finde den. Da han havde udset sig det største træ, hankede han op i visdomskrukken, placerede den foran sin mave og begyndte at klatre op i træet. Men det lykkedes ikke, og Kuaku Ananse faldt ned fra træet. Han forsøgte én gang til, blot for igen at lande for foden af træet. Han forsøgte igen og igen, men lige lidt hjalp det. Hver gang han kom et lille stykke op i træet, faldt han ned igen. Kuaku satte sig under træet, han var både ked af det og sur over, at han ikke kunne komme op i træet med visdomskrukken.

Sådan sad han og surmulede, da hans søn Mtikuma pludselig kom frem fra sit skjul. Han havde gemt sig og set, hvordan hans far længe havde forsøgt at klatre op i træet med den store krukke. Mtikuma sagde til sin far: ”Hvis du vil kravle op i træet med den store krukke, så tag krukken på ryggen i stedet for at holde den på maven. Så kan du nemmere klatre op.” Kuaku lyttede til sin søn og bestemte sig for at gøre endnu et forsøg. Han fandt et stykke reb, bandt krukken fast på ryggen og forsøgte endnu engang at klatre op i træet. Og denne gang faldt Kuaku Ananse ikke ned. Overrasket og glad nåede han helt op i træets top, hvor han ville hænge krukken. Men her tøvede Kuaku et øjeblik. Han tænkte: ”Hvordan kunne min søn vide, hvordan jeg skulle klatre op i træet med krukken?” Hvis sønnen vidste noget, som Kuaku ikke selv vidste, måtte sønnen jo være klogere end ham! Og det betød, at Kuaku Ananse ikke havde al verdens visdom i krukken...

Nu vidste Kuaku, at der kun var en ting at gøre. Han gav slip på den store, tykke visdomskrukke, som faldt til jorden og splintrede i tusind stykker.

Faktaboks:
I Ghana giver man nogle gange børn navn efter hvilken dag, de er født. Kuaku er navnet på en dreng, der er født på en onsdag. Hvis en pige fødes på en onsdag, kaldes hun Akua. Ananse betyder edderkop. Kuaku Ananse betyder altså ”Edderkoppedrengen der er født på en onsdag.” I Ghana handler mange historier om Kuaku Ananse.