Medicinmand

Medicinmand

Naturens egen tandbørste - foto: Sofie Vindis

En medicinmand ved, hvordan man kan bruge naturens planter som medicin. Nogle planter kan bruges til at hele sår. Andre kan hjælpe på feber og dårlig mave.

Medicinmænd og kloge koner, der kan helbrede sygdomme, findes i mange lande. Det er godt, når der mangler læger i landet.

I Ghana er der ikke lige så mange læger og hospitaler som i Danmark. Derfor kan der være rigtig langt til lægen, hvis man bliver syg. Måske vil det tage flere dage, at komme derhen. Mange mennesker kan heller ikke betale lægen. I Ghana koster det penge at gå til lægen.

Derfor er der mange, der går til en medicinmand, når de bliver syge.

Faktaboks:
Faktisk er der kun 9 læger for hver 100.000 mennesker. I Danmark er der 366 læger for hver 100.000 mennesker.

Naturens tandbørste
I Ghana findes der et særligt træ med grene, der kan bruges som tandbørste. Hvordan mon det kan lade sig gøre?

Man tager barken væk fra den første centimeter af grenen. Så tygger man på grenen, indtil den bliver blød - så er den klar til brug. Man behøver ikke engang bruge vand. Grenen har en væske i sig, som er sund for tænderne. Det er rigtig smart, hvis man ikke har råd til en tandbørste og tandpasta.

Naturen er levende
I Afrika tror mange mennesker på, at der er ånder i naturen. Ånden kan bo i træer, sten eller floder. Man kan give ånderne en gave, så de bliver glade. Som regel slagter man en høne på en offersten. Det kan bringe held til familien.