Vortesvin

Vortesvin

                                                                                                                                Foto: Sofie Vindis

Hvis du nogensinde har set Løvernes Konge, kender du med garanti vortesvinet. Det er sådan en som Pumba. Vortesvinet har fået sit navn, fordi det har fire, vortelignende knopper i ansigtet. Man ved ikke rigtig, hvad de skal bruges til. Måske til at forsvare sig.

Vortesvinet har fire stødtænder. De nederste er ret svære at få øje på. De er ikke særlig lange men meget skarpe. Vortesvinets øverste stødtænder kan blive op til 25 cm lange. Den bruger stødtænderne, når den skal forsvare sig. Stødtænderne bruges også til at grave med. Sammen med trynen og fødderne. Den graver efter mad og graver jordhuler, som den kan sove i. Nogle gange tager den de huler, andre dyr har gravet i stedet. Vortesvinet husker altid at bakke ned i hulen. På den måde kan den let komme ud, hvis nogen prøver at angribe den.

Venner og fjender
Som alle vilde dyr i naturen har vortesvinet både venner og fjender. Der er mange rovdyr, der gerne vil sætte tænderne i den. Og også mange jægere. Selvom vortesvinet er lille og tyk, kan den heldigvis løbe ret hurtigt. Når den løber, står halen lige op i vejret. Lidt ligesom en antenne. Det gør den for at advare andre vortesvin om, at der er fare på færde. Vortesvinet plejer for det meste at stikke af fra de store rovdyr. Hvis den går i kamp, har den ikke særlig gode chancer. Vortesvinets stødtænder er så skarpe, at selv en løve kan bløde ihjel. Men så skal den være meget heldig og ramme helt rigtigt.

Vortesvinet har også gode venner. Der er mange slags fugle, der hjælper vortesvinet med at spise de insekter, der sætter sig fast i dens hud. Det er en smart aftale. Fuglene får mad og vortesvinet bliver fri for kløen. Hvis der ikke er nogle fugle i nærheden, kan vortesvinet godt lide at dække sig til med mudder. Det afkøler den og holder insekter væk.

Vidste du, at vortesvinet enten er venstre- eller højretandet?

Viste du, at vortesvinet enten er venstre- eller højretandet? Foto: Christina Alstrup